Coway Malaysia – Apakah kesan penggunaan alat penapis air di rumah pada kesihatan mulut?

cowaymalaysia-horz.jpgdf.jpgdfdCoway Malaysia

Berhati hati memilih brand penapis air anda…Di Malaysia, 76% penduduk kini telah menerima bekalan air awam berfluorida4. Fluorida yang terdapat di dalam air minuman merupakan satu kaedah yang paling berkesan, selamat dan kos efektif di dalam mencegah penyakit karies gigi (gigi rosak) di kalangan masyarakat.

Banyak kajian yang dijalankan telah membuktikan bahawa alat penapis air yang menggunakan sistem osmosis berbalik (reverse osmosis) atau sistem penyulingan akan memberi kesan dalam menurunkan atau menyingkirkan semua kandungan fluorida dan mineral-mineral lain di dalam air minuman3-6. Namun begitu, kebanyakan sistem penapis air lain tidak sama dengan penapis air coway malaysia dengan sistem karbon teraktif tidak memberi kesan ke atas kandungan fluorida di dalam bekalan air3, 7-10.

Oleh sebab itu, sekiranya kandungan fluorida di dalam bekalan air tidak mencapai paras optimum yang diperlukan, disebabkan oleh penggunaan sistem air penapis di rumah, ia tidak akan berupaya untuk mencegah kejadian karies (gigi rosak). Sekiranya ini berlaku, kita hendaklah mendapat nasihat dari doktor gigi sama ada kita memerlukan terapi fluorida tambahan atau kaedah lain dalam mencegah kerosakan gigi.

Pastikan anda menggunakan penapis air coway atau coway water filter dari kami dijamin selamat dan servis yang cekap !

By Team Coway Malaysia

0 comments… add one

Leave a Comment

error: No Copyright@Coway Malaysia